Koszyk0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Blog wędkarski » Kukurydza wędkarska - Kukurydza na ryby

Kukurydza wędkarska - Kukurydza na ryby

Autor: Paweł Ślusarczyk
Karp to ryba niezwykle popularna. Po pierwsze dlatego, że w naszych wodach jest go bardzo dużo, a do tego funkcjonuje wiele łowisk komercyjnych, w których prowadzi się jego regularną hodowlę. Oprócz tego ryba ta przyciąga uwagę wędkarzy ze względu na stosunkowo dużą łatwość i różnorodność metod jej łowienia. Istnieje wiele rodzajów przynęt na karpia, ale zdecydowanie najprostsza i najtańsza jest kukurydza, która ostatnio zyskała dużą popularność wśród karpiarzy. Co sprawia, że po kukurydzę na karpia sięgamy tak często?


Kukurydza w kolbach

Kukurydza wędkarska - Kukurydza zanętowa



Kukurydza wędkarska znajduje różne zastosowania. Najczęściej używa się jej do nęcenia. Świetnie sprawdza się również jako przynęta na karpia, choć w tym wypadku wymaga odpowiedniego przygotowania. W pierwszej kolejności warto jednak odpowiedzieć sobie na pytanie, dlaczego właściwie karp tak chętnie pobiera kukurydzę. W naturze karpie odżywiają się w zdecydowanej większości pokarmem zwierzęcym. Na wiosnę są to przede wszystkim rozwijające się w wodzie larwy owadów, a później różne drobne skorupiaki i mięczaki, które wyjadane są z dna i strefy przybrzeżnej. W cieplejsze pory roku, przez wędkarzy do wody trafiają spore ilości zanęty, kulki proteinowe, pellet zanętowy, orzech tygrysi, a w tym gotowana kukurydza, którą upodobały sobie ryby karpiowate i tym samym została na stałe wpisana do ich menu. Pozwala to im uzupełnić w diecie potrzebne witaminy i minerały, których brakuje w codziennym pożywieniu. Kukurydza na ryby posiada intensywny aromat i kolor, który sprawia, że ryby po prostu nie mogą się oprzeć tej skutecznej zanęcie i z dużą siłą przyciąga je w nasze miejsce połowu.


 
Kukurydza koński ząb.


 

Kukurydza na ryby - co warto wiedzieć?



Co warto wiedzieć o kukurydzy na ryby? Przede wszystkim to, skuteczna zanęta i przynęta na wszystkie ryby karpiowate. Oznacza to, że chętnie wyjadają ją również inne, mniejsze i zdecydowanie mniej cenione przez karpiarzy ryby, jak leszcze, liny, płocie i wiele innych. Używanie kukurydzy jako przynęty w półdzikich akwenach PZW sprawia, że na haczyku lądują regularnie inne niż karpie gatunki ryb. To samo dotyczy nęcenia kukurydzą. Obserwacje z podwodnych kamer pokazują, że drobnica wyjada wrzuconą luzem do wody kukurydzę w zastraszającym tempie. Jest to naturalna reakcja ryb na pojawienie się w wodzie pokarmu i tym samym robi się zamieszanie w łowisku, co ściąga ciekawskie i ostrożne duże karpie. Kukurydza wędkarska również świetnie się sprawdza jako zanęta w zestawach PVA. Używana bywa też jako skuteczna przynęta w łowieniu na method feeder. Na haczyk albo kukurydza na włos można założyć więcej ziaren, dzięki czemu drobne ryby nie są w stanie sobie z nią szybko poradzić. Skuteczne użycie kukurydzy w wędkarstwie karpiowym w takich zbiornikach nie wymaga od wędkarza dużej wiedzy, tylko wprawy i znajomości preferencji ryb w danym zbiorniku. Zupełnie inaczej sprawa wygląda w przypadku stawów komercyjnych, w których karp jest rybą dominującą, a drobnicy jest niewiele. Tutaj kukurydza również sprawdza się doskonale. Wynika to przede wszystkim z faktu, że jest ona najbardziej popularnym i najpowszechniej stosowanym składnikiem karm dla ryb w hodowlach. Karpie są więc do niej przyzwyczajone i kiedy tylko się pojawia w wodzie, podpływają do niej bez obaw i pobierają ją chętnie.

Jak widać, ilość potencjalnych zastosowań kukurydzy w wędkarstwie karpiowym jest całkiem spora, ale ma ona też swoje ograniczenia. Co sprawia więc, że wybiera ją tak wielu wędkarzy? Okazuje się, że kukurydza ma konkretne zalety, dzięki którym naprawdę opłaca się jej używać. Warto przyjrzeć się im nieco bliżej. Po pierwsze jest to cena. Nie da się ukryć, że gotowe zanęty bywają dość drogie. Nawet jeżeli cena nie jest powalająca, to przy dłuższych pobytach nad wodą, kiedy używa się dużej ilości zanęty, to koszty mogą być spore. Kukurydza jest pod tym względem bezkonkurencyjna, bo jest po prostu bardzo tania. Jeżeli ziarna gotuje się samodzielnie i kupuje kukurydzę paszową w dużych workach, to koszt przygotowania sporej ilości zanęty jest wyjątkowo niski. Po drugie, mimo że kukurydza nie jest przynętą selektywną, to jej umiejętne zastosowanie sprawi, że przyciągnie przede wszystkim ryby w większych rozmiarach. Co prawda na haczyku nie znajdzie się zawsze karp, ale na pewno nie będą to ryby najmniejsze. Kukurydzę można przy tym dość łatwo podrasować odpowiednimi
booster'ami, liquid'ami, a nawet produktami, o których nieczęsto myśli się jako o składnikach zanęty na ryby, jak różnego typu kolorowe słodkie soki owocowe. Dzięki temu jest ona uniwersalna i pozwala wędkarzowi na swobodne eksperymentowanie podczas przygotowywania zanęty.

 
Kukurydza konserwowa na ryby.


 

Kukurydza wędkarska jako przynęta i zanęta - kukurydza na włos



Jak już wspomniano, kukurydza może być z powodzeniem stosowana zarówno jako przynęta i zanęta na karpia. W wędkarstwie występuje ona w kilku zasadniczych postaciach. Najprostsze jest użycie konserwowej kukurydzy z puszki. Takie rozwiązanie ma swoje oczywiste zalety. Przede wszystkim jest to możliwość bardzo długiego przechowywania i duża dostępność. Wystarczy pójść do dowolnego sklepu spożywczego i na pewno znajdzie się tam puszki z kukurydzą. Zazwyczaj taka kukurydza na włos jest dość dobrze ugotowana i można swobodnie użyć jej do łowienia dowolną niemal metodą. Może być łatwo porcjowana. Nad wodę można po prostu wziąć ze sobą kilka puszek kukurydzy i otworzyć tyle, ile akurat będzie potrzebne. Kukurydza konserwowa ma jednak też swoje wady. Przede wszystkim jest to fakt, że ugotowana jest ona raczej na miękko, przez co stanowi łatwe pożywienie również dla mniejszych ryb. Mimo że puszki kukurydzy są tanie, to kupienie większej ich ilości do zastosowania jako zanęta może być już sporym kosztem. Dlatego też wielu wędkarzy decyduje się na samodzielne gotowanie kukurydzy. Używa się w tym celu najtańszej kukurydzy paszowej - koński ząb. Dla nas jest ona może mniej smaczna, ale rybom nie robi to wielkiej różnicy.

Jak gotować kukurydzę na ryby? Kukurydzę ugotować można na dwa sposoby: klasycznie - w wodzie i kukurydza gotowana na parze. Ten drugi sposób jest bardziej polecany. Przede wszystkim dlatego, że parowane ziarna zachowują znacznie więcej substancji odżywczych, smakowych i zapachowych, ale najpopularniejsze jest gotowanie kukurydzy. Kukurydza zanętowa może być również fermentowana. Kiszona kukurydza ma o wiele intensywniejszy smak, zapach i sprawia, że lepiej przyciąga ryby. Najważniejszą zaletą fermentowanej kukurydzy jest jej skuteczność w przyciąganiu karpi. Wadą jest z kolei to, że gotowanie kukurydzy wymaga czasu i bywa pracochłonne. Zarówno kiszona kukurydza na ryby, jak i kukurydza gotowana dostępne są również w sklepach wędkarskich jako gotowa zanęta i przynęta. Trzeba oczywiście za nią trochę zapłacić, ale zaletą jest to, że nie wymaga żmudnego przygotowywania i jest łatwa w użyciu. To, jaka kukurydza na ryby sprawdzi się w danym przypadku najlepiej, zależy w dużej mierze od warunków w danym łowisku, tego, do czego przyzwyczajone są karpie, a także umiejętności i preferencji samego wędkarza.


 
Kukurydza jako przynęta na włos.


 

Gotowanie kukurydzy na ryby - Jak przygotować kukurydzę?



Jak przygotować zanętę z kukurydzy? Najprostszym sposobem przygotowania jest gotowanie kukurydzy. W tym celu kukurydzę należy w pierwszej kolejności namoczyć przez minimum 12, do 24 godzin. Należy ją w tym celu zalać w dużym garnku albo wiadrze odpowiednią ilością wody, pamiętając przy tym, że kukurydza wchłonie sporą jej część, więc należy od razu nalać jej sporo więcej. Namoczoną kukurydzę stawia się w garnku na palniku i po doprowadzeniu do wrzenia, gotuje się na wolnym ogniu od pół godziny, do godziny. Dokładna długość gotowania uzależniona jest przede wszystkim od tego, jak miękkie ziarna są nam potrzebne. Zasadniczo nieco twarde ziarna kukurydzy lepiej przyciągają ryby większe - drobnica po prostu nie jest w stanie ich zjeść. Z kolei kukurydza ugotowana na miękko lepiej oddaje w wodzie przyciągające rybę substancje smakowe i zapachowe. Do gotującej się kukurydzy można według uznania dodać soli i cukru. Niektórzy wędkarze, przygotowując w ten sposób zanętę, decydują się pewną część wody zastąpić aromatem, co sprawia, że kukurydza zyskuje bardziej intensywny, np. owocowy smak. Można w tym celu użyć również słodkiego syropu owocowego. Ugotowaną kukurydzę można też zalać kupionym wcześniej boosterem albo specjalnym liquidem. Tak dopalone ziarna wrzucone do wody uwolnią natychmiast bardzo intensywną chmurę zapachową. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie w ten sposób kukurydzy na ryby. Należy pamiętać, że pod przykryciem kukurydza ugotuje się po prostu szybciej. Można ją też ugotować w szybkowarze, co znacznie ograniczy czas przygotowywania i pozwoli zaoszczędzić nieco energii.
Kukurydza na parze. Warto pamiętać, że namoczoną kukurydze można też ugotować na parze. Ten sposób przygotowania sprawia, że ziarna zachowują o wiele więcej składników odżywczych i są bardziej atrakcyjne dla ryb. Właśnie tak przygotowuje się najczęściej paczkowaną kukurydzę dostępną w sklepach wędkarskich.

 
Kukurydza zanętowa.


 

Fermentowana kukurydza na ryby



Alternatywnym sposobem na przygotowanie kukurydzy jest jej sfermentowanie. Kiszona kukurydza na karpia o wiele lepiej uwalnia do wody substancje zapachowe i smakowe obecne w ziarnach po procesie fermentacji. W przypadku zanęty, jaką jest kiszona kukurydza, przepis jest raczej nieskomplikowany. Po namoczeniu kukurydzę należy nieco podgotować, z tym że czas gotowania będzie tu trochę krótszy i najczęściej nie powinien przekraczać 20 minut, choć wiele zależy również od twardości ziaren. Następnie kukurydzę umieszcza się dużym wiadrze, garnku, beczce, czy podobnym pojemniku. Jeżeli trzeba uzupełnić wodę, a powinna zakrywać wszystkie ziarna, to musi być to woda przegotowana. Dodajemy też niewielką ilość soli. Po całkowitym ostygnięciu należy do tak przygotowanej kukurydzy dodać odrobinę ziaren nieprzegotowanych. Znajdują się na nich bakterie fermentacyjne, które są niezbędne w procesie. Można też użyć specjalnego, dostępnego na przykład w sklepach ekologicznych startera. Całość powinna być całkowicie przykryta wodą. Pojemnik należy zamknąć i zostawić w spokoju na kilka dni. Stan fermentacji można sprawdzać codziennie, jednak powinno się przestrzegać kilku prostych zasad. Ważne jest dokładne umycie rąk i używanie wyłącznie czystych narzędzi, dzięki czemu nie zaszczepi się do pojemnika szkodliwych bakterii gnilnych. Fermentowana kukurydza na ryby może być przygotowana też inną metodą - z użyciem cukru i drożdży. W tym przypadku dochodzi jednak do fermentacji alkoholowej, a nie jak w przypadku tradycyjnych kiszonek fermentacji mlekowej. Tak przygotowana kukurydza gotowa będzie trochę szybciej.


Do zobaczenia nad wodą.
Paweł Ślusarczyk

Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Blog wędkarski
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES W SERWISIE INTERNETOWYM.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu