Koszyk0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Blog wędkarski » Jak zrobić kulki proteinowe?

Jak zrobić kulki proteinowe?

Autor: Paweł Ślusarczyk
Kulki proteinowe na tą chwilę to najskuteczniejsza i najpopularniejsza przynęta na duże ryby. Rynek wędkarski jest napakowany różnymi rodzajami kulek, począwszy od rozmiarów, kształtów przez smaki i zapachy kończąc na kolorach. Jak zrobić kulki proteinowe w warunkach domowych? Wykonanie kulek domowym sposobem wbrew pozorom nie jest trudne, ale na pewno złowienie karpia na własnoręcznie wykonaną przynętę przyniesie nam jeszcze większą satysfakcją z zasiadki karpiowej. W tym artykule chciałbym narysować szablon wykonania kulek, a nie konkretny przepis na kulki proteinowe.


Kulki proteinowe domowym sposobem

 

Roller do kulek, pistolet do kulek proteinowych i cała reszta …



Do wykonania kulek domowym sposobem potrzebujemy pomieszczenie, gdzie nie będzie przeszkadzać to naszym współlokatorom ze względu na intensywny zapach, jaki będzie towarzyszył przy produkcji. Niezbędny sprzęt, jaki będziemy potrzebować do produkcji, czyli najważniejsze pozycje to: roller do kulek (tablica do rolowania), który posłuży do formowania kulek, pistolet do kulek proteinowych, miska lub wiadro, strzykawka do odmierzania np. aromatu, waga kuchenna i garnek z dostępem do palnika. Taki podstawowy zestaw w zupełności wystarczy nam do wyprodukowania na własne potrzeby kulek do połowu dużych kabanów. Inaczej wygląda sprzęt od strony produkcji w firmach karpiowych. Zautomatyzowana linia produkcyjna wyposażona w roller elektryczny do kulek proteinowych z automatyczną zrzutką, extruder do wyciskania wałków, mieszalnik ciast i urządzenie do parowania.

 

Komponenty do produkcji kulek proteinowych - mączka rybna, mąka sojowa …



Kulki wykonane są z połączenia różnego rodzaju mączek roślinnych, rybnych, aromatów i ekstraktów. Tutaj mamy duże pole do popisu, zakupy można zrobić w przydomowym sklepie lub skorzystać z oferty sklepów karpiowych. Najpopularniejszym komponentem zawartym w recepturze to mąka kukurydziana powszechnie dostępna i użyta w największej ilości procentowej w mieszance. Mąka sojowa pełnotłusta i odtłuszczona stosowana pół na pół to świetne lepiszcze, które nada plastyczności dla ciasta, jak i tanie źródło białka roślinnego. Następnym popularnym i cenionym składnikiem jest mączka rybna, która dostarcza białka zwierzęcego i nadaje kulce specyficzną atrakcyjną nutę rybną. Najcenniejsza jest mączka rybna produkowana metodą niskotemperaturową tzw. mączka rybna lt94, która zachowuje w ten sposób najwięcej składników odżywczych. Przepis na kulki proteinowe powinien zawierać różnego rodzaju składniki poprawiające strawność np. czarny pieprz, papryka chili i drożdże piwne, które również nadadzą mieszance specyficznej nuty. Do połączenia mixu i perfekcyjnego uformowania kulek, żeby wszystko było spójne i się odpowiednio kleiło, zastosować można albuminę, która nie dość, że wszystko nam sklei, ale nada jeszcze kulce odpowiednią twardość. Produkty mleczne serwatka, mleko w proszku to również cenne źródło białka i cukrów. Nie możemy zapomnieć o dodatkach w postaci ekstraktów, hydrolizatów i aromatów. Kulki z konserwantem czy bez, zasypane solą, czy ryżem, tu pozostawiam wybór według własnego uznania.

 
Mączka rybna - Przepis na kulki proteinowe


 

Przepis na kulki proteinowe - mix do kulek proteinowych



Przepisy na kulki proteinowe to obszerny temat i ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Do tworzenia skutecznych przepisów na kulki proteinowe musimy określić nasze działania, które muszą być celowe i przemyślane. Zaczniemy od określenia budowy naszej mieszanki. Baza wyjściowa, która będzie występować w każdym rodzaju naszej receptury tzw. mix 50/50, który składa się najczęściej z dwóch, trzech składników np. mąka kukurydziana, mąka sojowa i semolina (mączka Durum). Taki mix bazowy do kulek proteinowych możemy rozbudować i ukierunkować np. mączką rybną w przypadku gdy mamy zamiar uzyskać kulki proteinowe z grupy śmierdzieli. Natomiast chcąc uzyskać kulki o nucie słodkiej, użyjemy składników np. mączki waniliowej i innych komponentów o tej nucie. Do poprawienia struktury kulki świetnymi składnikami są różne mielone ziarna i makuchy roślin oleistych, które powinny być zawarte w słodkim, jak i rybnym przepisie na kulki. Komponenty klejące jak serwatka to świetny, słodki składnik nadający dla ciasta kleistości, kulki nie będą się otwierać bocznie, a dodanie już w niewielkiej ilości albuminy polepszy rolowanie i twardość kulek. Po wymieszaniu wszystkich składników musimy przeprowadzić próbę i tutaj polecam wykonać ją na małej ilości np. 100 gramach mixu i jednym jajku. W takiej próbce możemy skorygować i określić czego ewentualnie brakuje lub jakiego składnika jest za dużo, unikniemy niepotrzebnych kosztów.

 

Jak zrobić kulki proteinowe domowym sposobem?



Jeżeli mamy już zatwierdzoną recepturę możemy przystąpić do wyrobu kulek. Zaczynamy od wbicia jajek do miski (mogą być ze skorupkami), czyli od przygotowania części płynnej. Do jajek dodajemy resztę płynnych składników: olej, konserwant (jeżeli się na niego zdecydowaliśmy) i aromat oraz opcjonalnie barwnik, hydrolizaty (płynne pokarmy). Na tym etapie możemy dodać jeszcze do płynnych składników ekstrakty, które w małych ilościach bardzo dobrze się rozprowadzą w mieszance. Następny krok - mieszając płyny, dodajemy stopniowo nasz gotowy mix do kulek proteinowych w celu wyrobienia ciasta. Dobrze wyrobione ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, co zapewni nam bezproblemowe rolowanie. Dobrą praktyką jest pozostawienie sobie trochę suchego mixu i płynnych składników do ewentualnej korekty, jeżeli wyjdzie nam ciasto za suche lub za lejące. Jeżeli mamy już gotowe ciasto to przystępujemy do formowania naszych kulek. Lejek przy pistolecie do wyciskania wałków musi być bezwzględnie idealnie docięty proporcjonalnie do średnicy (w praktyce trochę mniejsza średnica), jaką posiada nasza tablica do rolowania kulek. Roller do kulek można posmarować cieniutką warstwą oleju, wtedy kulki nie będą nam się przyklejać do rollera. Następnie - parowanie lub gotowanie, czyli obróbka termiczna. Z mojego doświadczenia polecam parowanie, jest to sposób, nazwijmy to bardziej wydajny, kulki nie tracą tak dużo aromatu i wartości odżywczych. Przy produkcji małych ilości wystarczy, że na garnek nałożymy gazę i ją zabezpieczymy sznurkiem (obwiązać wokół garnka). Czas, jaki parujemy kulki, uzależniony jest od średnicy np. 15mm ok. 10min, 24mm ok. 18min, musimy to sami ustalić, parując na początek małą ilość. Następny etap to suszenie, które najlepiej i najbezpieczniej wykonać w warunkach pokojowych, czyli w pomieszczeniu z warunkami zbliżonymi do pokojowych gdzie nie będzie nikomu to przeszkadzać, ponieważ zapachy będą zacne. Czas suszenia pozostawiam do własnej oceny z tego względu, że warunki mogą się różnić od moich i należy to monitorować na bieżąco. Ostatni etap najprzyjemniejszy, pakowanie. Gotowe.

 
Paweł Ślusarczyk Optimal Baits

 
Do zobaczenia nad wodą
Paweł Ślusarczyk

Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Blog wędkarski
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES W SERWISIE INTERNETOWYM.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu